Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ДРЖАВА ПОКРЕЋЕ НОВИ ИНВЕСТИЦИОНИ ЦИКЛУС

Инжењерска комора је кућа за све инжењере у Србији, поручила је Михајловић и додала да ће се издавање лиценци вратити у ИКС.

"Инжењерска комора Србије поново постаје кућа за све инжењере, јер су српски инжењери најважније што Србија има када говоримо о сектору грађевинарства, и без њих нема посла и развоја", рекла је Михајловић.

Михајловић је објаснила да је јуче потписан споразум о сарадњи између Министарства и коморе, јер је важно да се инжењери још више укључе у све пројекте које држава реализује.

Оценила је да је у претходном периоду, док је министар био Драгослав Шумарац, било много више политике него струке у комори, да се новац трошио неконтролисано, а инжењери уцењивали чланарином, како би добили лиценцу.

"Зато смо ми 2017. године преузели издавање лиценци, јер смо имали застој од годину дана када комора то није чинила. Не можете инжењерима одузети један од основних алата за рад, јер без тога не могу да учествују нити потпишу пројекте. Али, вратићемо издавање лиценци у ИКС, јер је она место за то", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да држава покреће нови инвестициони циклус вредан 20 милијарди евра само у инфраструктури.

"Инфраструктура је од националне важности. И јучерашњи споразум са Инжењерском комором посебно је важан јер ћемо комору као организацију укључити у све што радимо. Комора није само Београд, већ се налази у десет градова у Србији, има свој Управни одбор и скупштину и учествоваће активно у пројектима које реализујемо", изјавила је Михајловић.

 

Насиље последица нетолеранције и говора мржње

Михајловић је изјавила је да је насиље у друштву последица нетолеранције и говора мржње и да цело друштво мора више да ради како би се тај проблем искоренио.

"Било да говоримо о насиљу над женама, старима, сиромашнима, вршњачком насиљу, морамо сви као друштво много више да радимо”, изјавила је Михајловић.

Михајловић је истакла да Србија доноси законе који су усклађени са ЕУ, али да то није довољно, већ да цело друштво мора више да се укључи.

"Ово је питање о којем морамо више да говоримо с децом одмалена, зависи од односа родитеља с децом, обданишта и школе. Зависи и од медија, да се о насиљу не саопштава таблоидно, потребна нам је континуирана прича, шта значи када малтретирате некога само зато што је другог пола, националности, година или економског статуса", рекла је Михајловић.

Потпредседница Владе додала је да су рани и малолетнички бракови нека врста трафикинга и да их поједине земље тако и процесуирају, те да Србија има добре законе, али је важно да их на прави начин тумачимо.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва