Вести

МАЛИ: СРБИЈА ПОСТИГЛА ДОБРЕ РЕЗУЛТАТЕ У ОБЛАСТИ ЕКОНОМИЈЕ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас на завршној конференцији за медије Мисије ММФ у Београду да је Србија постигла добре резултате у области економије и да је заједничка прогноза ММФ и владе да ће привредни раст Србије бити 3,5 одсто 2019. и четири одсто 2020. године.

''По прогнозама ММФ и Светске банке, Србија је виђена као носилац раста у регону са просечном стопом раста од четири одсто, до 2023. године'', рекао је Мали на заједничкој конференцији за новинаре.

Високе стопе раста, како је казао, значе веће плате и пензије, више инвестиција у инфраструктуру и бољи животни стандард за све грађане Србије.

''Са представницима ММФ се у протеклих десет дана разговарало о изазовима како да се настави снажан привредни раст Србије'', казао је Мали и истакао важност наставка структурних реформи које би требало Србију да направе још конкурентнијом и кредибилнијом.

Најавио је нови сет фискалних правила о којима се разговарало током посете Мисије ММФ, а која треба системски да одреде оквир за дефинисање фискалне политике односно максимум износа јавног дуга, дефицит или суфицита у зависности од макроекономске ситуације, као и индексацију пензија. Мали је навео да је индексација пензија била једна од тема разговора са ММФ и додао да је најближи начин индексације пензија по угледу на швајцарски модел који подразумева да се она обавља у зависности од раста плата и инфлације.

Министар финансија је навео и податке да је Србија у првом кварталу имала суфицит у буџету 5,5 милијарди динара, што је каже бољи резултат него што су предвиђали, додао је да је јавни дуг смањен и да износи око 50,8 одсто, као и да незапосленост наставља да пада.

Говорећи о директним страним инвестицијама, Мали је рекао да је Србија са 3,5 милијарди евра, колико је остварила прошле године, “шампион у региону, и додао да је у првом кварталу ове године остварила 1,2 милијарде евра. Најавио је да ће у наредном периоду бити израђен фискални правилник који ће се у наредних неколико месеци наћи на разматрање и очекује да ће бити усвојен у октобру.

''Желимо да системски решимо фискалну политику у смислу ограничења и контроле, како бисмо на тај начин обезбедили дугорочну стабилност наше земље'', навео је Мали и додао да ће у јуну бити објављена и фискална стратегија за наредну годину.

Говорећи о реформама плата у јавном сектору, Мали наводи да је договор са ММФ да пуна имплементација буде спроведена половином наредне године, а да ће се на њој радити до краја године. Мали је рекао да се разговарало и о запошљавању у јавном сектору, те подсетио да се контрола запошљавања спроводи од 2013. године и додао да се са ММФ-ом разговара о томе да се пронађе начин како уз контролу запошљавања дати довољно могућности свим државним органима и предузећа попуњавају кадровске капацитете и омогуће квалитетну услугу и раст економије.

 

Без договора са ММФ-ом о поскупљењу струје

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је са представницима мисије ММФ-а било разговора о поскупљењу струје, али да никакав договор није постигнут, јер су по том питању погледи Владе Србије и ММФ-а различити и то када се ради, и о оправданости, и о висине износа.

"Не бих излазио са више детаља будући да нисмо направили никакав договор", рекао је Мали на заједничкој конференцији за новинаре са представницима ММФ-а који су на крају званичне десетодневне посете Србији.

 

Раст од 7 одсто по прогнози Светске банке је могућ

Чврсто верујем да наша економија може још брже да расте него до сада, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали, за кога прогноза Светске банке о расту Србије од седам одсто јесте могућа.

На питање новинара о стопи раста од седам одсто, коју за Србију прогнозира Светска банка, Мали каже да она јесте могућа, јер Србија може да се фокусира на раст због добре фискалне консолидације и постављених стабилних темеља јавних финансија.

''Апсолутно сам сигуран. То није рекао Синиша, него Светска банка са својим експертима говори о расту од седам одсто'', рекао је Мали на заједничкој конференцији за новинаре са представницима ММФ и НБС-а.

Србија, наводи, са Светском банком и ММФ-ом ради на томе да идентификујемо области у којима можемо да растемо, а истовремено се ради на спровођењу реформи међу којима су реформе у образовању, и реформе у управљању и улагању у јавну инфраструктуру.

''Најбрже растућа грана у Србији је ИТ, 100 милиона евра је издвојено за улагање у научно-технолошки парк и институте, те се покушава на разне начине допринети да стопа раста буде и седам одсто", казао је министар финансија.

Најавио је да ће се брзо изаћи са агендом везаном за стратегију раста, а прецизирао је да се извори раста налазе у расту личне потрошње, расту животног стандарда кроз пораст плата и пензија, у великим улагањима у јавну инфраструктуру, као и у повећању атрактивности и конкурентности наше привреде. У том смислу је навео да је отворен јужни крак Коридора 10 у Грделичкој клисури, да ће за пар месеци бити отворен и источни крак тог паневропског коридора, да се ради обилазница око Београда, да је председник Александар Вучић поставио темељ за изградњу ауто-пута Прељина - Пожега на Коридору 11, а да се ускоро очекује отварање деонице од Обреновца до Чачка. У свему томе види делове и кораке који се зову нова стратегија развоја Србије, а сматра да је раст од 4,3 одсто прошле године изузетно висока стопа раста.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг