Вести

МАЛИ: ММФ ПОТВРДИО ДА ЋЕ РАСТ У 2019. БИТИ НАЈМАЊЕ 3,5 %

Мисија ММФ је током посете Србији потврдила да ће наша земља ове године имати привредни раст од најмање 3,5 одсто, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Уз напомену да се сутра завршава посета Мисије ММФ-а, Мали је нагласио да је веома важно што су они потврдили прогнозу државе када је реч о привредном расту.

Министар је подсетио да је наша земља у претходном периоду имала привредни раст од 4,3 одсто.

"Ове године минимум 3,5 одсто, што је веома важно за планове банака. Предвиђања и ММФ-а и Светске банке је да ће Србија најбрже расти у региону до 2023. године".

Мали је рекао да ће значајно бити подигнут животни стандард грађана, пошто ће по тој прогнози ММФ-а и СБ БДП по глави становника који је 2018. био око 7.200 долара, док ће 2023. бити око 10.400 долара, што је повећање од 44 одсто.

"Грађани Србије ће живети све боље и стандард ће бити све виши", поручио је министар Мали.

Каже да је највећи задатак за државу да обезбеди атрактивно тржиште и да ће након постигнуте фискалне консолидације и даљег одржавања макроекономске стабилности бити кључна три приоритета, а то су повећање плата и пензија односно личне потрошње, још већа улагања у капиталне инвестиције, као и наставак пореског оптерећења зарада.

Када је реч о инвестицијама, Мали је рекао да су оне биле рекордне ове године, пошто је предвиђено из буџета преко 220 милијарди динара и додао да ће наредне године бити планирано више од 250 милијарди инвестиција, што је додатни импулс расту наше економије.

"Наставићемо да смањујемо оптерећења на зараде. Прошле године је то било укидање накнаде за незапосленост на терет послодавца од 0,75 одсто. Ове године очекујем додатно смањење за бар један процентни поен за 2020. годину", казао је Мали.

Тако ће наше тржиште бити још боље и атрактивније за пословање, рекао је Мали.

Нагласио је да је јак банкарски сектор основа за реални раст наше економије.

 

Тендер за Комерцијалну најкасније почетком јуна

Тендер за избор стратешког партнера за Комерцијалну банку биће објављен најкасније почетком јуна, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да се држава полако повлачи из банкарског сектора и да је већ продат удео у Јубмес банци, као и да ће у власништву државе остати само банка Поштанска штедионица.

"Ми смо пре само десетак дана завршили и формално и продају мањинског удела у Јубмес банци, а у току је и припрема за приватизацију Комерцијалне банке и очекујемо најкасније почетком јуна јавни позив за проналажење стратешког партнера", рекао је Мали.

Држава у Комерцијалној банци има 42 одсто власништва, ЕБРД 24,4, а ИФЦ, као део Светске банке, 10 одсто.

Држава је половином маја продала на Београдској берзи свој удео у Јубмес банци од 28,51 одсто капитала "Alta Pay" групи за 592,59 милиона динара, односно за 5,0 милиона евра по средњем курсу НБС.

Нагласио је да постоји велика стабилност банкарског тржишта, да је тај систем потпуно стабилан и да представља основ за раст реалне економије.

"Та веза је веома важна за бржи привредни раст", навео је министар.

Казао је да је у току процес консолидације нашег банкарског сектора, пошто мање банке нестају и стварају се веће банке.

Мали је истакао да живимо у дигиталној ери када грађани и клијенти желе што брже да добију услугу, као и да она буде што квалитетнија и да су то данас заједнички изазови и за банке и државу.

Зато су приоритети дигитализација и подизање квалитета услуга, казао је Мали и додао да ће победити она банка која има бољи ИТ систем, боље услуге и више корисника.

Како је рекао, држава је одредила као приоритет дигитализацију, е Управу и да што више услуга буде он лајн.

Подсетио је да сада могу преко интернета да се добију уверења да је плаћен порез, да је уведено он лајн плаћање пореза на имовину, да је завршен Дата центар у Београду...

Мали је рекао да ће ускоро почети и градња новог Дата центра у Крагујевцу и додао да Србија не сме да пропусти четврту индустријску револуцију.

Зато је, наводи, важно и увођење 5 Г мреже, што ће почети већ почетком наредне године.

Мали каже да ће се у нашој земљи све више причати, не само о дигитализацији, већ и о вештачкој интелигенцији, роботици...

Додао је да ће скоро 100 милиона евра ове године бити уложено у Србији у развој научно технолошких паркова и развој научно истраживачких центара и дата центре.

Све ће то подстаћи развој наше економије, закључио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг