Вести

МАЛИ: KАМПАЊА ПРОТИВ МЕНЕ ТРАЈЕ ГОДИНАМА, ВАЖНО ЈЕ ШТА МИСЛЕ ГРАЂАНИ

Министар финансија Синиша Мали рекао је да кампања против њега не траје последњих месеци, већ годинама, али истиче да је за њега важно шта грађани мисле о његовом раду и ономе што је постигнуто за Београд и Србију.

"Од тренутка када сам постао градоначелник Београда, баш тада је кренула та кампања око доктората", рекао је Мали.

Мали је истакао да је у међувремену четири, пет комисија показало и доказало да докторат није плагијат, да је рад прошао увид јавности, разне комисије и правну процедуру.

"Међутим, код неког дела људи све се своди на политику, када не могу да вам кажу ништа око вашег рада, око резултата вашег рада, онда крену са таквим политичким нападима", оценио је Мали.

Мали наводи да је магистрирао на Економском факултету, отишао у Америку као стипендиста, у Србији добијао разне награде, а да је онда докторат био логичан наставак и то у области којом се бавио 20 година, реструктурирање предузећа, повећање вредности.

Kако је Мали рекао, можда је погрешио што на време није реаговао на такву кампању против њега, али додаје да није хтео да се меша у самосталност Универзитета и да од тога прави политичку причу.

"Мислио сам да ће цела процедура и људи који се тиме баве на крају тих пар стручних комисија које су током 5 година потврдиле да то није плагијат, да ће то Универзитет и прихватити", рекао је Мали, додајући да се онда појаве појединци као Ђилас или Сергеј Трифуновић који су рекли да ће бити проглашен за плагијат, или назови студенти.

"На крају по њима нема притиска на комисију, нема притиска на ректорат. Па шта је то него притисак", указује Мали.

Мали додаје да је у емотивном тренутку рекао и да би најрадије због свега поцепао докторат.

"А онда лепо да их позовем све и да кажем господо, написаћу нови докторат. Дакле то је постало политичко питање, хајде само да завршимо са тим. Ако вам је то толико велики проблем, ако немате шта да ми кажете о мојим резултатима, о моме раду, ако је докторат највећи проблем - нека вам. Ја се само надам да ће комисија која тек треба да донесе одлуку, ту одлуку донети на основу папира, на основу анализа, а не на основу притиска који имају", истиче Мали.

Мали наводи и да је за њега много важно шта грађани Србије мисле о његовом раду, да ли му замерају што расту плате и пензије, што нам је јавни дуг никада мањи, што стопа незапослености пада, што имамо суфицит у буџету.

"Ја мислим да ту немају шта да ми замере", истиче Мали.

Говорећи о опозицији рекао је да само може да се насмеје на оно што они раде.

"Они нека раде свој посао како га раде, а народ на крају даје своје мишљење и њихова политика вешала на Теразијама, политика малтретирања венчаних кумова, политика да улећете у РТС, политика да опкољавате председника где год да крене, то није политика већ је недостатак политике. Ако шире ту мржњу нека је шире, ја хоћу да ширим рад, хоћу да ширим будућност, неку причу око будућности", поручио је Мали.

Упитан да прокоментарише одликовање које је недавно добио од цркве, због помоћи да се црква у Барзиловицу у општини Лазаревац заврши, Мали позива оне који то коментаришу да и сами помогну.

„Имао сам могућност, нашли смо неки новац да се заврши, мени је срце било пуно када се отварала та црква", рекао је Мали и додао: "Они су одмах нашли неку политику у томе.“

"То је наша политика да помажемо грађанима. Да разговарамо са њима да видимо шта им треба, па ако не можемо одмах да помогнемо онда мало касније када се прикупе средства. Наша политика је да градимо, а не као од ових из опозиције да руше", поручио је Мали.

 

Нисам остао у Србији, ја сам се вратио

"Ја нисам остао у Србији, ја сам се вратио у Србију", рекао је Мали истичући да је то учинио, јер верује у њену будућност.

"Завршио сам једну од најбољих школа у Америци, радио сам у Њујорку на Вол Стриту и онда сам добио понуду да радим за једну инвестициону фирму и да се преселим у Праг, и ја сам тамо 2 године провео. На једном од пројеката на којима сам радио је Шкода ауто. Рецимо када је Немачка куповала Шкоду ја сам радио процену вредности, то је једна од референци коју сам искористио и у свом докторату за који кажу да је плагијат", наводи Мали.

Подсећа да се 2001. године вратио у Србију са свим својим дипломама и знањем, радио у агенцији за приватизацију до 2003. године и онда кренуо у приватне воде и основао своју фирму.

"Вратио сам се у Србију управо верујући у ове нове ауто-путеве, нове фабрике, нову и бољу будућност и драго ми је да је председник Вучић имао поверење у мене да ми да ову шансу коју сам имао као градоначелник Београда, да своју енергију уложим у то да град гурнемо да иде мало напред, да сада као министар финансија имам прилику да неко своје стечено знање у иностранству искористим и овде применим зарад раста и развоја наше деце и јако сам задовољан што сам успео да допринесем својим радом управо овом успеху који сада сви имамо прилику да видимо", истакао је Мали.

Мали подсећа да је са страним делегацијамa 2013. године говорио о визији Србије, док је данас много другачија ситуација када вам долазе инвеститори и делегације.

"Хајде да ми седнемо у кола да вас спроведем до Београда на води, да ви видите како се гради променaда, како се граде тржни центри, па да прођемо и кроз Kнеза Милоша..", наводи Мали.

Мали је рекао и да визија коју су имали 2014. године није завршена, али да се отворила друга перспектива, све је лакше.

"Ово је тек половина пута или трећина пута или десетина којим треба да прођемо, треба да досегнемо ми квалитет живота и стандарда грађана Европске уније, треба да инвестирамо у дигитализацију, у фабрике", истакао је Мали додајући да није случајно што имамо инвеститоре у Србији, јер неће нико да дође ако ви дугујете, ако не плаћате своје обавезе на време.

 

Ако су могли Немци и Французи, можемо и ми

Мали је рекао да "мали Шенген" није идеја о некој старој Југославији, већ да би се тиме створила зона слободне трговине.

"Хоћемо да обични грађани не чекају на граничним прелазима, да роба не чека. Kада дође инвеститор који хоће да запошљава, да запошљава и нас и њих, јер смо атрактивнији тако. И да нам стопа раста не буде 3,4 одсто него 5,6,7", истакао је Мали.

Мали подсећа да су се после Другог светског рата Французи и Немци, који су били на супротним странама, ујединили да створе Европску економску заједницу.

"Њих је ујединио економски интерес. Да су се мирили брзином којом се ми миримо на Балкану ништа од Европе не би било. Они су хтели бољи стандард за своје грађане и већи напредак, а то је оно што и ми данас хоћемо", објаснио је Мали.

 

По Фајненшел Тајмсу, Србија прва по привлачењу страних инвестиција

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да британски "Financial times" рангира Србију као број један по привлачењу директних страних инвестиција.

""Financial times" рангира Србију као број један по привлачењу директних страних инвестиција. У првих осам месеци ове године имамо преко 40 одсто више страних инвестиција него у истом периоду прошле", рекао је Мали.

Министар је говорио и о буџету за 2020. годину и рекао да ће 20. новембра ући у Скупштину, где ће бранити буџет, 45 закона и пореске олакшице које су предвиђене за, како је рекао, прављење још бољег пословног амбијента у нашој земљи.

"Пред нама је сет буџетских закона, два су важна елемента, пре свега растерећење привреде од доприноса и пореза. Прошле године је било 63 одсто оптерећење па смо смањили на 62, следеће године га смањујемо за још један одсто на 61", рекао је Мали.

Према његовим речима, то ће државу "коштати" 13,1 милијарду динара, у смислу губитка у приходима, али ће, рекао је, с друге стране то бити подстицај да се привреда растерети за толико и да тај новац уложи у запошљавање нових кадрова, повећање плата или набавку опреме.

"То је веома важан сигнал и за инвеститоре", поручио је Мали.

Друга битна новина, наводи министар, јесте да ће у Закону о порезу на доходак грађана бити велики број подстицаја за запошљавање.

"На пример, ако сте завршили факултет или школу у последњих шест месеци, а запошљавате се или започињете бизнис, на вашу плату не плаћате порез и допринос, значи нула, држава преузима само да би вас подстакла да уђете у посао. Затим за предузећа, ако запослени долази из иностранства тада су доприноси уместо 100 одсто само 30 одсто", навео је Мали.

Рекао је да је буџет направљен тако да део иде за повећање плата и пензија, јер људи, истиче Мали, треба да осете бољитак, а други део за капиталне инвестиције и износи 260 милијарди динара.

"Трећу годину заредом ми повећавамо плате у јавном сектору, мислим да кад саберете по појединим категоријама ви имате раст од 45 одсто у последњих пар година. Пензије од 1. јануара иду по такозваној швајцарској формули по 5,4 одсто, зависиће од инфлације и стопе раста просечних плата", рекао је министар.

Мали додаје да је реч о "најздравијој формули", која, наводи, гласи "ако расту плате у Србији, расту и пензије".

Мали истиче да држава повећава плате како би задржала људе у земљи, како би грађани што пре осетили бољитак и бољи животни стандард.

"Неки критикују, "много сте повећали плате", а ми у ребалансу буџета и у буџету за наредну годину имамо веће издвајање за инвестиције него за плате. Те инвестиције ће донети у наредном периоду више плате и пензије", истакао је Мали.

Према речима министра, Србија данас бележи позитивне економске резултате, захваљујући одлуци председника Александра Вучића да се спроведу тешке реформе, које сада, рекао је, показују резултате.

"Kорак смо били од банкрота. Није било новца за плате и пензије. Први корак Вучића био је реалан, рекао је да не може да обећава неке шарене лаже, биће веома тешко, али ми када завршимо те реформе бићемо свој на своме. То смо и урадили", подсећа Мали.

Наводи да незапосленост која је била 25,9 одсто 2013. године, данас износи 10 одсто, затим, дефицит је, подсећа Мали, износио 6,6 одсто БДП-а, док данас Србија има суфицит од 0,6 одсто БДП-а, као и да је инфлација 2011. и 2012. била двоцифрена - 11,4 одсто, а данас износи 1,5 до два одсто.

"За првих девет месеци ове године, 60 и нешто милијарди динара нам је суфицит у буџету. Оставили су нам огроман јавни дуг - 76 одсто БДП-а, ми смо га спустили на 51 одсто. Не желимо да се задужујемо, желимо да будемо стабилни да нашој деци не оставимо терет који су нама оставили они пре нас. Повећање плата је било од осам до 15 одсто. Пензије расту имате и једнократну помоћ, која је исплаћена прошле недеље, али не од кредита, него од уштеда и онога што смо зарадили", рекао је Мали.

Мали истиче да је због тога српска економија проглашена међу неколико најбољих у Европи и додао да је само Мађарска испред Србије по расту привреде у трећем кварталу.

"То није рекао Синиша, није рекао Вучић, већ Међународни монетарни фонд, рекла је Европска комисија. Они су рекли да је буџет у изузетно здравом стању и да је раст стабилан. То може неко да прихвати или не прихвати, да види или не види, то је тако. Шта је нама важно? То је да обични грађани осете бољитак у што краћем временском периоду", рекао је Мали.

Министар наводи и да је држава испунила обећање да ће просечна плата у земљи бити виша од 500 евра и додао да са оваквом тенденцијом раста привреде, следеће године држава ће се трудити да достигне и 520, 550...

"Сетите се Шутановца који је рекао, када буде плата преко 500 евра ми ћемо се сви колективно учланити у СНС", подсетио је Мали.

Указао је и на још неколико испуњених обећања међу којима су, наводи министар, завршетак коридора 10 и 11.

"Успели смо у томе и то ми је јако драго. Kада сте путовали према грчкој граници односно Северној Македонији било је мучно и није било безбедно. Сада тога нема. Ми смо од Хоргоша и хрватске границе до бугарске границе и границе са Северном Македонијом испреплетани ауто-путевима", рекао је Мали.

Наводи да се у Србији наставља са градњом ауто-путева и додао да се тренутно ради пут од Пожеге до Прељине, да има новца у буџету и за Моравски коридор, а да ће се градити и пут Београд-Зрењанин, ауто-пут Вожд Kарађорђе, Дунавска магистрала.

"Оно што нам недостаје је канализација и водовод, а на томе Вучић инсистира и даље и у националном инвестиционом плану, који ће бити презентован за неколико недеља, око три или четири милијарде издвојићемо да у сваком делу Србије имамо канализациону мрежу и фабрике за пречишћавње отпадних вода", навео је Мали.

Мали је подсетио  да на пролеће почиње израда пројеката за изградњу канализације на левој обали Дунава у општини Палилула и додао да ће се и у Борчи градити Дом здравља.

"Kада сам постајао градоначелник, Град Београд је имао шест својих градилишта, а сада их има на десетине, а имате на хиљаде градилишта по Србији. Град се развио. Од оног града без перспективе имате сада фасаде које су прелепе, које светле, имате Београд на води на крају који све то гура напред. Градићемо и нови мост преко реке Саве", рекао је Мали.

Наводи да су за све те резултате заслужни не само министарства појединачно, већ тимски рад свих у Влади Србије и председника Републике.

 

 

Извор: Танјуг/ Студио Б