Вести

ЛОНЧАР: ОПОЗИЦИЈА ЖЕЛИ ДА ИЗАЗОВЕ РЕАКЦИЈУ ПОЛИЦИЈЕ У РЕКТОРАТУ

Министар здравља и функционер СНС Златибор Лончар изјавио је да такозвана опозиција блокадом Ректората Универзитета у Београду жели да изазове реакцију полиције, као и да је њен главни циљ да дође на власт без избора пошто нема подршку грађана.

"Када имате такозвану опозицију која не може да се договори сама са собом, да ли хоће изборе или неће, онда вам је све јасно", рекао је Лончар.

Лончар је рекао да опозиција захтева да дође на власт без избора и то да их они који имају подршку народа доведу на власт, као и да преузму медије.

"И онда да ми кажемо народу да гласају за опозицију. То је, нажалост, наша опозиција", додао је Лончар.

Када је реч о Ректорату, Лончар истице да опозицију саветују делови страних служби, као и да их и плаћају, док део финансирају тајкуни из Србије који би опет да буду у прилици да се обогате на рачун народа.

"Речено им је да уђу у Ректорат и изазову реакцију, да дође полиција и нешто да направи. Какве везе има полиција са Ректоратом?", навео је Лончар.

Такође, рекао је да је тај случај требало да реши служба обезбеђења која брине о томе да људи који ту раде могу да брину о 100.000 студената.

Сматра да је брука да неко обезбеђењу које је плаћено узме кључеве и закључа их и стави кесе на камере.

"Ми смо на власт дошли изборима и вољом грађана, када буду имали већинску подршку грађана ми ћемо први да им честитамо, али само тада, а да забораве да ће преко улице да дођу на власт јер људи неће за њих да гласају. Много су нервозни и не могу реално да сагледају ситуацију пошто су заслепљени жељом да дођу на власт", рекао је Лончар.

Лончар је нагласио да не види да постоји неко у Србији ко би боље водио земљу од Александра Вучића и да би Србија у случају да неко други преузме власт ушла у озбиљне проблеме.

"Наравно да можемо и више, имамо проблема, али је немогуће да то немате пошто нема идеалног система. Трудимо се да исправљамо грешке, решавамо проблеме и не гурамо их под тепих", додао је Лончар.

 

Медицинским сестрама плате као лекарима 2009. и 2010.

Медицинске сестре ће повећањем плате од 15 одсто у новембру имати исте или веће плате него што су имали лекари 2009. или 2010. године, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Министар је рекао да је то највеће повећање плате медицинским сестрама, као и да је то друго повећање ове године, због чега тренутно нема ниједног захтева за одлазак у иностранство.

Лончар је, поводом повећања плата лекарима од 10 одсто, а немедицинском особљу које ради у здравственим установама од осам одсто, рекао да то није "никакав маркетиншки трик" и додао да је претходна власт, за разлику од садашње повећавала плате пред изборе и после се задуживала под најнеповољнијим каматама.

Лончар је рекао да је Александар Вучић омогућио толико повећавање плата и да су многи пре њега хтели, такође, да подигну животни стандард грађана, али да нису пошто им је било важније да тајкуни буду још богатији уместо народа.

"У здравству нам је важна љубазност особља и тиме много тога решавамо и зато је важно да имамо задовољног медицинског радника, који може да подмири своје трошкове", навео је Лончар.

Лончар је навео и да је у свету препознат напредак здравства у Србији о чему говори и то што је Србији први пут понуђено да има свог представника у Борду директора Светске здравствене организације.

Навео је да је изабран нови директор за Европу ЗСО и да његов петогодишњи мандат креће од фебруара 2020. и да хоће да направи Борд са пет људи који ће са њим да воде ЗСО и да је једно место понудио баш Србији.

"Имамо још једну понуду, а то је да се укључе наши млади лекари у едукацију на Академију ЗСО и то о њиховом трошку. И то је стигло званично", додао је Лончар.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк