Вести

ГОЈКОВИЋ: ДЕЛУ ОПОЗИЦИЈЕ ПРЕЧЕ ЈЕ ДА РАСПРАВЉАЈУ НА УЛИЦАМА

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да ће "Тијанин закон", којим се уводи и доживотна казна за убице и силоватеље деце, бити усвојен следеће недеље, и оценила да посланици дела опозиције неучешћем у расправи доводе у сумњу своју бригу о деци и женама који су страдали на најмонструознији начин.

"Њима је од тога прече да расправљају на улицама. Не знам како ће својим бирачима и грађанима објаснити зашто нису могли да се издигну изнад обичног политиканства, уђу у салу, изнесу свој став и покажу да је наш парламент јединствен кад се доносе овако важне одлуке и закони", рекла је Гојковић.

Наводећи да посланици дела опозиције неће учестовати у данашњој расправи, она је истакла да се закони не подржавају "код куће", већ учешћем у расправи и гласањем на седници.

Председница парламента је истакла и да сви посланици који учествују у расправи подржавају доношење закона и да не сумња да ће он бити усвојен следеће недеље, након расправе о амандманима.

"Они који не учествују и не долазе на седницу, ставили су знак питања пред све грађане колико су се искрено залагали за права детета", истакла је Гојковић и позвала и чланове Одбора за право детета да уђу у салу и гласају за закон.

Она је подсетила да је 160.000 грађана својим потписима покренуло тај процес, после којег су уследила стручна расправа и јавна слушања, те подсетила да је и јуче апеловала на све посланичке групе да учествују у раду парламента и да заједнички допринесу усвајању доброг закона који је у интересу свих грађана у Србији.

"Постоје неке теме и седнице које уђу у историју. Ово ће бити историјска одлука да уведемо доживотну казну затвора за криминалце који чине најтежа кривична дела", рекла је Маја Гојковић и истакла да је одлука да се учествује у раду седнице и гласа за закон заправо дуг деци која су страдала на најтежи начин.

Гојковић је рекла и да само део опозиционих посланика бојкотује део рада парламента, будући да долазе на одборе, учествују у раду сталних делегација у иностранству, чак и подносе амандмане, али не улазе у пленарну салу.

"То су углавном они који су се сврстали уз (Драгана) Ђиласа и (Вука) Јеремића, који и немају посланике, јер нису учествовали у изборима за актуелни сазив", истакла је Гојковић.

Посланици Скупштине Србије расправљају о сету закона који се односе на кривично законодавство, пре свега измене и допуне Кривичног законика, као и измене и допуне Закона о кривичном поступку.

 

О састанку у Патријаршији: Вучић урадио велику ствар

Састанак председника Србије Александра Вучића с патријархом Иринејем и владикама био је одличан потез и део унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, изјавила је данас председница парламента Маја Гојковић.

"Председник државе је урадио велику ствар", рекла је Гојковић.

Она је навела да се Вучић, на позив патријарха и владика, обратио на Светом архијерејском сабору Српске православне цркве (СПЦ), рекао с чиме се суочава у доношењу одређених одлука по питању односа Београда и Приштине, изнео своје ставове, док су га владике саслушале и изнеле своје мишљење.

Председница парламента је навела да је то део унутрашњег дијалога о КиМ који је Вучић покренуо пре више од годину дана са одређеним деловима српског друштва.

"Они који нису желели да учествују у том дијалогу јасно су то рекли. Челници одређених опозиционих странака су рекли да не желе дијалог, а сад критикују са безбедне даљине и шатора у Београду", рекла је Гојковићева.

Коментаришући поједине вести о састанку у Патријаршији, она је рекла да је Србија друштво које су "запатиле" лажне вести, објаве и сазнања и да није истина ништа од онога што о том сусрету пише у појединим медијима.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк