Вести

ЂУРИЋ: НИКО ДА НЕ РАЧУНА НА БЛАНКО ПОДРШКУ СРПСКЕ ЛИСТЕ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће све будуће кораке Српска листа, која је убедљиво победила на изборима на КиМ у српским срединама, правити у договору са Београдом и поручио да нико не треба да рачуна на бланко подршку српских представника.

Ђурић је нагласио да је на узорку од 98,28 одсто, Српска листа освојила 95,13 одсто гласова у српским срединама, СЛС Слободана Петровића 2,78 одсто, Партија косовских Срба Александра Јаблановића 1,42 одсто и листа коју су предводили Рада Трајковић и Ненад Рашић 0,67 одсто.

Он је рекао да су се након избора на КиМ "отопиле" наде Приштине да ће Срби ићи у више колона, да узму "приватне" Србе и да са њима праве политичке аранжмане.

"Не кријемо да све радимо у договору. Српска листа ће договор о будућим корацима правити са Београдом и нека нико не рачуна на бланко подршку српских представника", рекао је Ђурић.

Он је изнео податке да је у Лепосавићу, са 100 одсто обрађеног материјала, на изборе изашао 8.261 бирач, а да је Српска листа освојила 6.777 гласова, СЛС 24 гласа, а листа Раде Трајковић 23 гласа.

У Зубином потоку Српска листа освојила је 4.142 гласа, СЛС 16, Рада Трајковић 12, а Александар Јаблановић 17, док је у Звечану СЛ освојила 4.150 гласова, СЛС 39, а листе Раде Трајковић и Александра Јаблановића по 18 гласова, пренео је Ђурић.

Такође, додао је да је у Северној Косовској Митровици на 100 одсто обрађеног материјала Српска листа освојила 7.118 гласова, СЛС Слободана Петровића 34, листа Раде Трајковић и Ненада Рашића 51, а листа коју је предводио Александар Јаблановић 55.

"Већ данас морамо да наставимо да размишљамо о изазовима са којима се суочавамо, како да спроведемо до краја план председника Александра Вучића за помоћ српским срединама на КиМ. Морамо да размишљамо како да запослимо младе људе, али и како да изађемо на крај са различитим мангупима у сопственим редовима, како Српску листу да учинимо и у будућности достојним и снажним представником српског народа", рекао је Ђурић.

Коментаришући резултате избора, на којима је највећи број гласова освојило Самоопредељење Аљбина Куртија и будућност дијалога Београда и Приштине, Ђурић је рекао да се Курти залагао за "Велику Албанију", против дијалога са Србијом, а за дијалог са онима који су освојили 0,67 одсто.

"То су били идеални партнери за њега. Курти ће морати да разговара са представницима државе Србије, уколико жели да има дијалог о будућности покрајине", рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да дијалог може да се води само поштујући Србе и Србију.

 

 

 

Извор: Танјуг